miercuri, 5 noiembrie 2014

FURSECURI

Povestea acestor fursecuri dateaza din tineretea bunicii, cand sora ei, preoteasa intr-un sat de langa Galati a fost solicitata sa dea unei satence o reteta de prajitura. A plecat femeia mandra tare ca o sa faca prajitura coanei preotese.  Toate bune si frumoase, pana cand a doua zi, s-a infiintat femeia la poarta preotesei cu o tava in care pluteau in ulei cateva « gloante » maronii, intreband ce anume ar fi putut gresi de i-au iesit asemenea prajituri. Preoteasa a dat din umar si i-a zis ca ea nu a facut reteta, dar a mancat astfel de fursecuri la sora ei de la oras. « Pai bine coana preoteasa, de la parapantzele alea de la oras te-ai gasit sa-mi dai reteta? » – a auzit preoteasa din gura satencei. De atunci, in familia mea aceste fursecuri se numesc « parapantze » si nu s-a intamplat niciodata, de 3 generatii incoace, patania mai sus-povestita. Secretul ? Ceasca, unitatea de masura din reteta, trebuie sa fie mica – cam cat ceasca de espresso (ceasca mea este exact cat sa incapa 2 oua sparte (albus+galbenus).

INGREDIENTE:
·         6 oua
·         6 cesti ulei
·         6 cesti zahar
·         12+1 cesti faina
·         2 plicuri zahar vanilat
·         culori pentru ornat

MOD DE PREPARARE:
Se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana isi dubleaza volumul. Incorporam treptat uleiul, amestecand bine dupa fiecare ceasca de ulei adaugata. 


Incorporam si cele 12 cesti de faina, procedand la fel ca in cazul uleiului. Daca ouale sunt mai mari, atunci este foarte probabil sa aveti nevoie si de a 13 ceasca de faina. De obicei, cam intotdeauna este nevoie si de ceasca suplimentara. Se lasa aluatul la “imprietenire” cca 15 minute.
   

Intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ordonam mici gramajoare de aluat cu ajutorul unei lingurite (1 gramajoara = ½ lingurita), lasand intre ele o distanta cam de 2 cm deoarece la cuptor ele se vor intinde.


Timpul de coacere standard este de 15 de minute la cuptorul preincalzit la 200°, dar ne putem da seama ca fursecurile sunt gata atunci cand marginea incepe sa se coloreze usor in maroniu. 


Chiar daca nu au trecut cele 15 minute, dar aveti déjà marginea maronie, scoateti fursecurile din cuptor. Cu siguranta sunt gata, iar daca le mai lasati se vor arde.

Fursecurile se pot servi ca atare, sau ornate sau lipite intre ele cu gem, crema de ciocolata, vanilie, etc. Sunt ideale pentru mic dejun, gustari sau o cina usoara alaturi de un iaurt. De Halloween, le-am ornat ca niste panze de paianjen si s-au potrivit de minune.










                     Pofta buna!
                    cemaigatescfetele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu