marți, 25 noiembrie 2014

KAISERSCHMARRN (CLATITE AUSTRIECE)

Istoria acestei retete incepe acum 3 ani, in 2011 am fost in concediu de vara in plimbare cu masina prin Europa. Am reusit atunci sa vedem multe orase/tari frumoase in doar 2 saptamani (Viena, Amsterdam, Bruxelles, Bruges, Gent, Munchen…). 
A fost unul dintre cele mai frumoase concedii JJ
Am mai vizitat si cu alta ocazie Munchen-ul, dar nu ne-am cazat niciodata acolo. Nu putea sa stam in stam in capitala Bavariei fara sa vizitam stadionul Allianz Arena sau muzeul BMW. Dupa ce ne-am plimbat toata ziua prin oras, ne-am dat seama ca se facuse seara si nu aveam nici un plan in ceea ce priveste locatia unde o sa luam masa. Ne-am adus aminte ca in centrul orasului este Beraria Hofbrauhaus. Am reusit sa gasit locatia, mai greu a fost sa gasim o masa libera. Dupa vreo 10 min, ne-am asezat la o masa si am incercat sa studiem meniul care din pacate era in limba germana. Mai dificil a fost in momentul in care am vrut sa alegem desertul, vroiam ceva specific nemtesc. Din pacate chelnerul nu a stiu sa ne explice in engleza ce contine ‘’kaiserschmarrn’’, dar ne-am recomandat cu caldura sa il incercam. Am zis sa mergem pe ‘’mana’’ lui si am facut foarte bine, un desert gustos….. De atunci am tot cautat reteta, dar de abia de cateva zile am reusit sa gasesc pe net reteta, care mi s-a parut mie ca aduce cu ce am mancat la Munchen.
Sper sa incercati si voi.

INGREDIENTE:
  • 3 oua,
  • 3 linguri faina,
  • 200 ml lapte,
  • 50 gr unt,
  •  zahar pudra,
  • esenta rom,
  • un praf de sare,
  • 50 gr stafide.

MOD DE PREPARARE:
Punem la inmuiat in esenta de rom stafidele.




Se bat ouale, pana devin spumoase.
Adaugam treptat faina, laptele, sarea, amestecand continuu (ca sa nu faca cocoloase).



Compozitia obtinuta trebuie sa aiba o consistenta asemanatoare celui de clatita, poate un pic mai groasa.
Punem intr-o tigaie untul la topit, turnam aluatul si acoperim cu capac. Focul trebuie sa fie cat mai mic.

Cand observam ca marginile aluatului incep sa se ridice, este momentul sa il intoarcem ca pe o clatita. Mai tinem tigaiai pe foc cateva minute.


Scoatem ‘’clatita’’ pe o farfurie, o taiem bucatele, o pudram cu zahar si adaugam stafidele.

Putem servi doar cu zahar pudra si stafide sau cu sos de mere (gasiti reteta aici).


PS:

Era desertul preferat al lui Franz Josef, o sa il mai gasiti si sub denumirea de clatite austriece. Daca ajungeti in Austria sau Germania va sfatuiesc sa-l incercati, nu o sa va para rau.

Va doresc pofta buna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu