De multe ori am incercat sa gatesc linte, insa de fiecare data fierberea ei se dovedea o proba destul de dificila de trecut. Dar, cu tenacitate si rabdare, pana la urma am reusit sa fierb lintea asa cum trebuie, astfel incat mancarea sa arate demna de a fi pozata si apetisanta pentru a o servi cu placere. Lintea este perfecta in serile in care nu avem timp pentru mancaruri elaborate, fiind si foarte satioasa. Este o garnitura perfecta, iar in perioadele de post este recomandata pentru calitatile ei nutritive.
INGREDIENTE:
· 2-3 cepe
· 1 morcov
· 1 pastarnac
· ½ telina mica
· 1 lingura bulion sau 2-3 rosii foarte coapte,
· 25 ml ulei,
· sare
MOD DE PREPARARE:
Lintea se spala in jet de apa rece si se pune la fiert. Proportia de apa pentru fiert este de 1 cana de linte la 2 cani de apa. Nu trebuie lasata la fiert mai mult de 15-20 minute, dar dupa primele 15 minute de fiert puteti incerca cate o bobita din cand in cand. Cand miezul nu mai este tare, lintea este fiarta. Se scurge apa in care a fiert si se trece lintea printr-un jet de apa rece.
In timp ce fierbe lintea, ne ocupam de legume: le curatam, le taiem cubulete si le calim in cca 25 ml de ulei si un praf de sare. Cand ceapa adevenit sticloasa si morcovul s-a inmuiat, adaugam bulionul sau rosiile trecute prin razatoare. Daca folosim rosiile crude atunci trebuie sa tinem pe foc ceva mai mult – cam 10-15 minute – astfel incat sa fiarba rosiile. Daca folosim bulion, lasam pe foc cca 1-2 minute, cat sa se incinga putin impreuna cu ceapa calita.
Cand sosul e gata, adaugam lintea fiarta si scursa. Amestecam usor de 2 -3 ori cat sa se imprieteneasca lintea cu sosul si adaugam 1 cana de apa calduta. Daca nu vreti o mancare de post puteti adauga 1 cana de supa de carne.
Lasam la fiert, dar nu mai mult de 5 minute, potrivim de sare si … gata. Nu trebuie sa fierbem pana se evapora tot lichidul. Lintea mai absoarbe lichid si dupa ce stingem aragazul.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu