Am fost la cumparaturi la Lidl si am plecat, printre altele, si cu 3 pungi cu mazare congelata. Doar era promotie - 1.89 lei punga – un adevarat chilipir. Acum daca am cumparat-o, hai sa ma bucur repede de ea si sa pregatesc o cina cu ... mazare. Datele problemei cinei erau: mazare gatita la abur si cotlet de porc. Dar cum sa pregatesc cotletul ? Gratar facusem cu 2 zile inainte, la cuptor ar fi durat cam mult pentru foamea care ne incerca. Deci? Mi-am adus aminte de o reteta incercata cu ceva vreme in urma, care s-a bucurat de mare succes la noi in familie si care, avand un gust acrisor, ar face un duet de succes cu dulceaga mazare.
INGREDIENTE:
- 4 cotlete de porc
- 1 lingura faina
- 1 lingurita boia dulce
- 3 linguri ulei masline
- 1.5 linguri mustar
- 50 ml whisky/cognac
- 1 ceapa
- 2 catei usturoi
- 1 foaie dafin
- 150 ml smantana pentru gatit
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
Batem putin cotletele ca pentru snitele si le dam prin faina in care am amesteca boiaua, sarea si piperul.
Intr-o tigaie, incingem uleiul si prajim carnea pe ambele parti, pana prinde o frumoasa crusta. Nu e nevoie sa fie bine facuta, deoarece vom fierbe carnea mai tarziu in sos.
Scoatem carnea din tigaie si o pastram intr-un recipient acoperit.
In acelasi ulei in care am prajit carnea adaugam ceapa si usturoiul. Lasam pe foc 1 minut, pana capata o culoare aurie si adaugam smantana. Inglobam smantana, dam in clocot, punem mustarul, dafinul si ½ cana de apa.
Dupa primul clocot, scoatem dafinul, adaugam cotletele si lasam totul sa fiarba cca 10 minute. Daca nu sunt acoperite de sos, din cand in cand intoarcem bucatile de carne, pentru a se patrunde bine cu aroma sosului.
Condimentam cu sare – piper si cand sosul are consistenta unei smantani fluide, iar carnea si ceapa sunt facute, luam de pe foc.
Nu recomand sa puneti sare decat dupa ce au fost adaugate smantana si mustarul, deoarece au si ele printre ingrediente sarea. Altfel, riscati sa aveti un sos mult prea sarat – asa cum mi s-a intamplat mie. Am avut insa noroc, ca pentru garnitura am ales mazare gatita la aburi (reteta aici), care fiind dulce, a amortizat surplusul de sare al sosului.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu