De mult urmaresc sa fac si eu cornulete, insa de fiecare data o alta reteta imi ocupa gandul ... de gatit. Eu sunt o mare amatoare de aceste mici minunatii, insa nu pot spune ca am avut, foarte des, parte de ele. In bucatariile din zilele noastre gasim fel de fel de prajituri, care mai de care mai sofisticate si elaborate, si pare ca prajiturile copilariei sunt usor-usor detronate si chiar uitate. Fiind intr-o vizita la o verisoara de la tara, mi-am facut curaj si i-am cerut niste untura cu gandul la o reteta de cartofi la cuptor. Dupa ce cateva saptamani am tot mutat prin frigider borcanul cu untura, am abandonat reteta de cartofi si m-am hotarat sa fac «clasicele» cornulete. Nestiind nicio reteta, am facut repede un «research» pe net, si dupa mai multe lecturi de retete, m-am oprit la cea de aici si m-am apucat de treaba.
· 500 g faina
· 250 g untura/unt
· 30 g zahar pudra
· 100 g smantana fermentata
· 2 plicuri zahar vanilat
· 1 ou
· 5 g praf de copt
· 300 g rahat/ gem/ nuci
· zahar pudra pentru pudrat
MOD DE PREPARARE:
Intr-un castron, amestecam faina, untura, smantana, praful de copt, zaharul pudra si zaharul vanilat. Dupa ce omogenizam bine, adaugam oul. Eu l-am pus intreg, dar n-ar strica mai intai sa-l bateti un pic, asa ca pentru omleta. Se integreaza mai repede in aluat.
Mai framantam pret de cateva minute, pana cand aluatul se desprinde usor de pe mana si de pe peretii vasului si il strangem pe tot intr-o bila. Il infasam bine in folie alimentara si il dam la frigider minim 30 de minute pentru ca untura sa se solidifice si sa sa fie mai usor la prelucrare. Cat aluatul se odihneste la racoare, pornim cuptorul, il potrivim la 200°C si pregatim 2 tavi.
Scoatem aluatul din frigider si il impartim in 4. Pastram o bucata pentru lucru si restul le tinem in continuare la frigider. Din bucata pastrata formam o bila din care intindem o foaie cat mai rotunda cu putinta, dar nu mai groasa de 3-5 mm.
Se taie in forma de triunghiuri, ca in pozele de mai jos: mai intai impartim foaia in 4, apoi fiecare sfert in 3 sau … in mai multe. Cu cat triunghiurile sunt mai subtiri (putin late), cu atat cornuletele vor iesi mai mici.
Pe fiecare triunghi asezam o bucatica de rahat sau o jumatate lingurita de gem si se ruleaza de la baza catre varful triunghiului.
Punem cornuletele astfel formate si putin arcuite in tava tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor pentru aproximativ 20 de minute sau pana ce cornuletele sunt rumenite.
Cand sunt gata, dam (tavalim) cornuletele fierbinti prin zahar pudra si le aliniem pe un platou pentru a fi servite.
Pofta buna!
cemaigatescfetele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu