vineri, 24 aprilie 2015

RISOTTO CU CALAMAR

Dintr-un exces de zel la cumparaturi, m-am ales cu 6 tuburi de calamar. Sunt o mare amatoare de fructe de mare, asa ca incerc sa nu ratez nicio ocazie de a le utiliza in bucatarie. 3 tuburi au fost dedicate unei seri cu paste in menu, iar pentru celelalte am gasit un companion celebru – orezul Arborio – cu care sa petreaca intr-un …. risotto delicios. Odata stabilite detaliile tehnice, am aprins aragazul si … la treaba. Chiar daca nu e risotto-ul perfect, va recomand sa incercati aceasta reteta. Calamarul poate fi inlocuit cu brio cu legume, peste, carne.

INGREDIENTE (3 portii):
·         250gr orez Arborio,
·         3 tuburi calamar (300gr)
·         4 rosii cherry
·         1l supa de legume
·         50 ml smantana de gatit
·         100 ml vin alb
·         4-5 catei de usturoi
·         ½ legatura de patrunjel
·         4-5 linguri ulei de masline
·         pare, piper
·         parmesan pentru servire

MOD DE PREPARARE:
Decojim rosiile si le taiem in cuburi mici. Tocam usturoiul si patrunjelul. Taiem calamarul in rondele de cca 1 cm latime. Incalzim supa de legume pana la punctul de fierbere si o pastram fierbinte pana cand va “intra in scena”.
  

 Intr-o tigaie inalta sau cratita, incalzim uleiul de masline si adaugam rosiile, usturoiul, patrunjelul (jumatate din cantitate) si calamarul rondele.

 

Calim cateva minute pana cand scade apa lasata de calamar si adaugam vinul alb. Lasam la fiert pana cand calamarul este gatit si vinul se evapora.


Adaugam orezul si amestecam de cateva ori, pana cand orezul se patrunde cu sosul din tigaie. Cand boabele de orez au devenit translucide, incepem sa adaugam, pe rand, cate o cana de supa fierbinte. Amestecam usor din cand in cand si nu adaugam lichid pana cand nu este absorbit in totalitate cel turnat anterior.


 Cand orezul este fiert (bobul este ferm în mijloc, nu se zdrobeste usor), luam de pe foc si adaugam smantana. Tot procedeul dureaza cca 15-18 minute. Risotto-ul ar trebui sa fie cremos si usor zemos. Asezonam cu sare si piper, acoperim tigaia si lasam orezul sa-si faca siesta 1-2 minute. Nu este recomandata o siesta prea lunga deoarece exista riscul ca risotto sa iasa prea uscat.

   
Este de preferat sa fie servit imediat, cald, cu patrunjel proaspat tocat si o salata verde alaturi.

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu