Incercam pe cat se poate, ca in fiecare an, sa organizam concediul astfel incat sa avem o parte mare-soare si o parte munte. Anul acesta partea de mare a fost Delta (dar asta s-a aflat deja din postarile anterioare), iar partea de munte a fost … Arieseni-ul si imprejurimile lui. Locuri si peisaje fantastice, oameni clar de pe alta planeta decat Bucuresti-ul nebun, vreme minunata si mancare fix pe gustul nostru. Din toata puzderia de mancare cu care ne-a gratulat pensiunea Casa Motului, la inima ne-au ramas ciorbele. Nu sunt pretentioasa cand vine vorba de ciorba, acra sau dulce, buna sa fie. De obicei gatesc ciorbe acre, pentru ca la noi, in Braila natala nu am auzit de ciorba neacrita. Sau poate asa era la noi in familie. Ei, in Apuseni, toate ciorbele erau dulcegi, spre marea incantare a sotului, care, in materie de culinar are 2 mari spaime: borsul si bulionul. Deci, intorsi din Apuseni, prima ciorba gatita a trebuit sa fie … "acra" si rosie ca in Arieseni. Mai jos aveti reteta gandita de mine dupa ingredientele identificate in timp ce savuram gustoasa ciorba. Nu e o mare noutate si nici ceva extraordinar de complicat. E doar o alta ciorba buna, recomandata de noi, Trei Craiese Mari Bucatarese!
INGREDIENTE (4-6 portii):
- 2 morcovi
- 2 cepe
- 1 pastarnac
- 1 radacina patrunjel
- 1 rosie
- 1 telina potrivita
- ½ ardei verde
- ½ ardei rosu
- 2 cartofi
- 50g fasole verde
- 50g fasole galbena
- 50g mazare
- 4-5 linguri ulei
- ½ legatura patrunjel verde
- sare
MOD DE PREPARARE:
Spalam si curatam ingredientele. Tocam ceapa marunt, iar restul legumelor le taiem cubulete. Eu am avut fasole si mazare congelata, deci nu a fost nevoie de niciun fel de prelucrare pentru ele. Vreau sa subliniez ca, pentru o reusita sigura, trebuie tinut cont de 2 aspecte: ingredientul cheie la aceasta ciorba – telina (desi nu as fi crezut) si calirea legumelor – care asigura gustul dulceag al ciorbei.
Intr-o cratita de 5 l, punem la incins uleiul, apoi adaugam legumele: ceapa, ardei, morcov, telina, patrunjel, pastarnac si un praf de sare. Calim cca 5 minute, amestecand usor, dupa care adaugam 2 l apa si lasam la fiert.
Cand morcovul este fiert, adaugam cartofii, fasolea si mazarea si, eventual, mai completam cu apa.
Continuam fierberea si, cand ultimele legume adaugate sunt aproape fierte, este momentul ca rosia taiata cubulete sa intre in scena, si … fiind aproape de final, normal, potrivim de sare. Iarasi completam cu apa daca este nevoie si mai fierbem inca vreo 15 de minute.
Gata, stingem aragazul si lasam ciorba sa se odihneasca cateva minute, timp in care tocam patrunjelul. Nu sunt o mare iubitoare de patrunjel, insa aceasta ciorba dulceaga nu prea are haz fara el. Deci, fie adaugati patrunjel acum, la finalul pregatirii, fie il adaugati in farfurie, la servire. Indiferent de moment, gustul va fi divin si veti fi obtinut o mancare super-delicioasa, super-sanatoasa, un raspuns ideal la intrebarea: ce sa gatim vara?
cemaigatescfetele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu