marți, 2 septembrie 2014

ARDEI UMPLUTI CU OREZ SI CIUPERCI (de post)

In incercarea de a mai manca si noi ceva proteine sanatoase, m-am gandit sa pregatesc niste ardei umpluti cu orez si ciuperci. La prima vedere, este un preparat banal, care nu ridica multe pretentii si nici eforturi, dar care, spre marea mea mirare, aduce multa multumire meseanului. Ca marea majoritate a romanilor, suntem o familie carnivora in care dictonul “cea mai buna leguma este porcul” isi are locul lui de cinste. Deci, mare ne-a fost mirarea cand am descoperit acest fel de mancare satios, sanatos si economicos. Am profitat de faptul ca am avut instructorul (a se citi, mama) in vizita si am experimentat aceasta reteta.  Recunosc: este prima data cand o prepar si daca n-ar fi fost mama sa ma indrume, nu cred ca ar fi iesit la fel de gustoasa.

INGREDIENTE (12 buc):
  • 12 ardei potriviti
  • 3 cepe
  • 3/4 cana de orez
  • 5 morcovi
  • 1 rosie/1 lingura bulion
  • 750 gr ciuperci
  • 2 catei de usturoi
  • 50-75 ml ulei
  • sare, piper
                         
MOD DE PREPARARE:
Curatam legumele si le prelucram astfel: morcovul il dam pe razatoarea mare, ciupercile le taiem cubulete, iar ceapa se toaca mai grosier (avem nevoie de ceapa tocata mai marisoara pentru ca la fiert va scadea si va lasa loc orezului, astfel ardeii nu se vor sparge). 










Intr-o tigaie mai adanca sau chiar cratita, calim morcovul in uleiul incins. In cazul preparatului de fata, recomand sa nu va zgarciti cu uleiul. Riscati ca, la final, sa obtineti un balast frumos colorat, dar complet lipsit de gust. 


Dupa aproximativ 5 minute, adaugam ciupercile si le lasam la foc potrivit pana cand scade tot lichidul. 


Nu ar trebui sa dureze mai mult de 10 minute pana cand amestecul nostru este gata sa primeasca ceapa si 2-3 catei de usturoi tocati fin. Continuam calirea, amestecand usor pana cand ceapa devine sticloasa si adaugam 1 lingura de bulion sau rosia decojita si tocata marunt. Nu trebuie ca ceapa sa fie complet gatita. Cu cat este mai cruda cu atat este mai bine pentru “estetica” produsului final: in timpul fierberii se strange si face “schimb de volum” cu orezul. 


Potrivim de sare, piper si adaugam orezul. Timp de 10-15 secunde, calim orezul in amestecul de ulei-morcov-ciuperci-ceapa, apoi adaugam 1 cana de apa.


Lasam la fiert, amintindu-ne sa mai amestecam din cand in cand, cam 10 minute sau pana cand bobul de orez este aproape fiert si lichidul evaporat (Luam un bob si incercam sa-l taiem cu unghia: daca in interior apare doar un punct alb – nefiert, atunci stim ca putem lua umplutura de pe foc – mama dixit). 
In timp ce umplutura se raceste, pregatim ardeii: scoatem cotoarele, indepartam semintele si nervurile. Daca vi se pare ca umplutura e cam subtire/lichida, puteti adauga 1 lingura de gris – pentru un preparat de post sau 1 ou – daca nu tineti post. In mod normal nu ar trebui sa se intample, pentru ca orezul absoarbe lichidul, dar cine stie? 


Odata umplutura racita, putem trece la umplerea ardeilor. Mare atentie la cat de mult umplem ardeii: spre deosebire de umplutura cu carne, umplutura de orez se “dilata” mai mult la fierbere, deci trebuie lasat mai mult loc liber. Ardeii ii capacim cu cate o feliuta de rosie si ii asezam soldateste intr-o cratita primitoare.


Punem cratita pe foc si fiecarui ardei ii “turnam in cap” cate un polonic cu apa clocotita pana cand umplem cratita cu lichid. Eu nu am o cratita foarte inalta si oricum nu imi place ca ardeii sa aiba multa zeama, de aceea la mine niciodata ardeii nu sunt acoperiti cu apa, insa utilizez cu mare succes capacul cu care a venit cratita la pachet. Lasam la foc potrivit (cat sa nu fuga zeama din cratita) timp de 1 ora. 



Daca va plac cu mai multa zeama, va puteti opri cu procesul de fabricatie aici, daca nu, puteti continua cu inca 30-45 de minute la cuptor pentru un finisaj mai … parlit.











Pofta buna!
cemaigatescfetele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu