Anul trecut, mai mult din ambitie decat de nevoie, impreuna cu sotul ne-am mobilizat si am pus pentru prima data gogosari si conopida in otet. Eu mare amatoare de gogosari, sotul mare amator de conopida, am sunat la tata si am cerut reteta pentru bunatatile de gogosari si conopida pe care el le pregateste in fiecare an. Cu reteta in fata, am facut lista de cumparaturi, am numarat borcanele si ne-am pus pe treaba. Este o reteta care se intinde pe parcursul a 2 zile, dar nu trebuie sa va sperie - nu necesita multa munca. Pentru noi principala provocare a fost gasirea unor vase suficient de mari pentru a sta ingredientele la marinat peste noapte.
- 5 kg gogosari & conopida
- 1 l otet 9°C
- 700 g zahar
- 5 linguri sare
- 2 pac. (20g) mustar boabe
- 2 pac. (14g) piper boabe
- 4-5 radacini de hrean
- frunze de visin
MOD DE PREPARARE:
Se spala gogosarii, se taie in felii si se lasa la scurs. Conopida se lasa 30 de min in apa rece cu putina sare, apoi se desface buchetele si se lasa la scurs. Cantarirea se face dupa ce gogosarii/conopida au fost curatati si scursi.
Se prepara o solutie din otet, zahar si sare si se amesteca pana se dizolva toate ingredientele.
Punem gogosarii si conopida intr-un vas mai mare, eventual intr-un lighean si turnam solutia peste ei.
Se lasa la marinat timp de 24 de ore, dar cam o data la 8-10 ore se amesteca, astfel incat toata cantitatea de gogosari/conopida sa stea ceva vreme in contact cu otetul. Dupa 24 de ore, gogosarii vor scadea in volum si vor lasa mai multa zeama.
Pregatim borcanele (cca 10 borcane de 800g): in fiecare se pun boabe de mustar, boabe de piper, 2 bucatele de hrean si 1-2 frunze de visin (daca avem de unde). Asezam gogosarii si conopida cat mai uniform in borcan. Cand borcanele sunt umplute pe jumatate mai punem 2 bucatele de hrean cateva boabe de piper si mustar. Umplem borcanele si deasupra vom repeta operatiunea: 2-3 bucati de hrean, cateva boabe de piper – mustar si 2 frunze de visin. Eu nu am avut frunze de visin asa ca nu am mai pus. Se pare ca rolul lor este de a pastra tari gogosarii si conopida, insa eu nici anul trecut nu am avut, si am avut parte de gogosari tari/crocanti. Deci … se poate si fara frunze de visin.
Dupa ce am umplut borcanele cu gogosari si conopida, adaugam cu un polonic solutia/saramura ramasa.
Umplem borcanele astfel incat sa nu ramana vreo bucata pe dinafara. Presam usor cu o lingura gogosarii din borcan astfel incat sa iasa toate bulele de aer si punem capacul. Eu, pentru a proteja capacele pun 2 straturi de folie de plastic deoarece otetul acid ataca capacele si produce rugina.
Borcanele astfel pregatite se pastreaza la rece. Gogosarii si conopida se pot consuma dupa 3-4 saptamani.
Daca nu avem destula saramura (dar asta de obicei nu prea se intampla), nu trebuie adaugata apa; se mai prepara solutie de otet-zahar-sare si se completeaza. Secretul pentru a avea suficienta saramura este ca in amestecul de gogosari-conopida sa predomine gogosarii, adica 2 parti gogosari si 1 parte conopida.
Pentru cantitati mai mari de 5 kg, se respecta reteta, calculand proportional ingredientele pentru saramura.
Pofta buna!
cemaigatescfetele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu