Tocmai am revenit dintr-un concediu in Delta. Cu ce ramai dupa un astfel de concediu? In cazul nostru: cu multa nostalgie, lipsa de chef de a mai manca peste cel putin o luna sau, daca esti mare consumator, cu ceva peste (mult/putin- dupa buzunar, loc in bagaje sau disponibilitate de a manca). Nu suntem mari consumatori de peste, dar totusi nu ne-a lasat inima sa plecam din Delta fara ceva salau, stiuca si somn. Desi ultima masa de peste am servit-o destul de recent, am profitat de sarbatoarea de astazi (Schimbarea la Fata) si de stocul din frigider si am gatit peste, mai precis, salau la cuptor. Salaul este un peste slab, cu putine oase si o carne alba. Multi ar spune ca este un peste cam fad, insa preparat cum trebuie, devine o delicatesa.
INGREDIENTE
(cca 4 portii):
(cca 4 portii):
- 1 salau cca 1 kg
- 4-5 linguri ulei
- 1 capatana de usturoi
- 1/2 cana vin alb
- 2 rosii potrivite
- ½ lamaie
- ½ legatura patrunjel
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
Curatam pestele, il spalam si il presaram cu sare.
Lasam pret de cateva minute, cam cat curatam usturoiul si taiem lamaia in felii subtiri.
Ungem pestele cu ulei de masline, asezonam cu piper si il crestam pe o parte. In crestaturi asezam felii de lamaie, iar in burta pestelui ingramadim 2-3 felii de lamaie si un catel de usturoi tocat, stropind la final cu o lingura de ulei de masline. Eu am mai adaugat si o jumatate de ardei gras rosu, taiat felii subtiri, care statea stingher in bucatarie si, care, din cauza singuratatii se cam ofilise putin.
Neavand o tava antiaderenta suficient de mare, am asezat salaul “impanat” ca pentru sarbatoare, intr-o tava potrivita unsa cu ulei pentru ca pestele sa nu se lipesca si sa se rupa atunci cand il vom scoate. Bagam tava in cuptorul incins si coacem 15-20 minute, pana prinde o culoare aramie.
Cat pestele sta la cuptor, curatam rosiile si le tocam marunt (eu le-am bagat in blender impreuna cu usturoiul si cealalta jumatate de ardei). Amestecam sosul de rosii cu vinul si asezonam cu sare - piper, daca credeti ca ar mai fi nevoie.
Lasam pret de cateva minute, cam cat curatam usturoiul si taiem lamaia in felii subtiri.
Ungem pestele cu ulei de masline, asezonam cu piper si il crestam pe o parte. In crestaturi asezam felii de lamaie, iar in burta pestelui ingramadim 2-3 felii de lamaie si un catel de usturoi tocat, stropind la final cu o lingura de ulei de masline. Eu am mai adaugat si o jumatate de ardei gras rosu, taiat felii subtiri, care statea stingher in bucatarie si, care, din cauza singuratatii se cam ofilise putin.
Neavand o tava antiaderenta suficient de mare, am asezat salaul “impanat” ca pentru sarbatoare, intr-o tava potrivita unsa cu ulei pentru ca pestele sa nu se lipesca si sa se rupa atunci cand il vom scoate. Bagam tava in cuptorul incins si coacem 15-20 minute, pana prinde o culoare aramie.
Cat pestele sta la cuptor, curatam rosiile si le tocam marunt (eu le-am bagat in blender impreuna cu usturoiul si cealalta jumatate de ardei). Amestecam sosul de rosii cu vinul si asezonam cu sare - piper, daca credeti ca ar mai fi nevoie.
Scoatem tava din cuptor, turnam peste salau sosul si dam din nou la cuptor. Din cand in cand, scoatem tava si mai ungem pestele cu sosul din tava.
Dupa vreo 30-40 de minute, pestele ar trebui sa fie gata (timpul de coacere este si in functie de cat de mare e pestele). Pregatim o mamaliguta, un mujdei de usturoi, presaram patrujelul proaspat tocat si ... declaram atacul deschis: peste, peste, mamaliga prapadeste.
cemaigatestfetele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu