Daca vreti sa mancati un bors bun de peste, nu trebuie neaparat sa mergeti in Delta. Este adevarat ca acolo pestele are alt gust si «tehnologia» este diferita, insa reteta bors de peste a mamei nu a dat niciodata gres pana acum. Mama – inginer chimie alimentara si-a facut stagiatura la Fabrica de conserve din Tulcea si a avut timp suficient si «profesori» iscusiti de la care a invatat sa faca un super-bors de peste si in conditiile «vitrege» din afara Deltei. Nu este reteta clasica de bors pescaresc, insa gustul acestui bors de peste este «de acolo».
INGREDIENTE:
· 1 kg peste gras
· 2 cepe
· 1 radacina pastarnac
· 1 radacina patrunjel
· 2-3 rosii
· 1 ardei gras
· 1 telina mica
· 2 cartofi – optional
· 1/2 ceasca orez
· 1 l bors
· 1 lingura otet
· leustean verde
· sare
MOD DE PREPARARE:
Spalam si taiem legumele cubulete si le punem la fiert (mai putin rosiile si cartofii). In loc de rosii-ardei, eu am folosit un zarzavat facut de tata cu rosii, ardei si telina.
Acoperim oala cu un capac si lasam la fiert pana cand sunt aproape gata.
Adaugam rosiile tocate marunt (zarzavatul de ciorba in cazul meu) si mai lasam sa fiarba inca 15 minute. Daca vrem sa dam un pic mai multa consistenta borsului, acum e momentul sa punem si cartofii taiati cuburi.
Cand cartofii sunt aproape fierti, adaugam borsul si dam in cateva clocote bune. Punem pestele si orezul si continuam fierberea. Va recomand ca inainte sa adaugati pestele, sa puneti 1 lingura de otet. Acesta are rolul de a impiedica sfarmarea carnii de peste in timpul fierberii.
Borsul este gata cand bucatile de peste incep sa se ridice la suprafata.
Tocam leusteanul marunt, il presaram in oala si punem capacul.
Borsul de peste este la fel de bun atat servit cald cat si rece.
Recomandareabucatarului: incercati varianta bors rece cu o mamaliga fierbinte alaturi. Este o grozavie.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu