joi, 9 octombrie 2014

TORT CU 3 FELURI DE CIOCOLATA

Pana nu demult nu ma consideram vreo “specialista” in  pregatirea dulciurilor – sincer nici acum nu cred ca sunt. Am descoperit insa, ca apeland la putina imaginatie si mai citind in stanga si-n dreapta, poti sa faci un desert delicios si chiar festiv. Povestea acestui tort am s-o expun in cateva cuvinte pentru ca rezultatul si gustul vor vorbi de la sine. Deci, cum anul acesta ziua sotului meu a venit parca mai devreme JJJ, uite-ma in ajun de sarbatoare personala incercand sa-i fac o surpriza dulce si cat mai … pentru el. Plecand de la ideea ca ADORA ciocolata, uitati mai jos ce a iesit:

INGREDIENTE:
Blat:
  • 350 gr. biscuiti digestivi dulci si sfaramiciosi;
  • 1 pachet de unt

Mousse/creme:
  • 500 g ciocolata amaruie min.55% cacao
  •  400 g ciocolata alba
  • 300 g ciocolata cu lapte
  • 1 l frisca lichida
  • 500 g mascarpone
  • o mana de nuci tocate grosier
  • 3 plicuri gelatina transparenta
  • esenta de vanilie
  • coaja de lamaie ras;

Ornat:
  • bombonele
  •  frisca, etc

Mod de preparare:
Nu va speriati, chiar de pare complicat nu este deloc asa….
Incepem cu blatul: Sfaramam biscuitii la robot si ii amestecam cu untul la temperatura camerei. Intr-o forma de tort cu peretii detasabili tasam si uniformizam usor cu mainele amestecul de biscuiti digestivi si unt. Punem forma la frigider si ne apucam de crema.
Secretul acestui tort este ca trebuie sa-l pregatim etapizat. Fiecare strat de crema trebuie lasat o vreme la frigider pentru a nu se intrepatrunde cu urmatorul strat.
Eu am inceput cu pregatirea cremei de ciocolata amaruie: am rupt in bucatele tabletele de ciocolata si le-am topit la bain marine. Dupa ce s-a topit ciocolata, transformandu-se intr-o crema omogena, am lasat-o la racorit. Intre timp am batut 300 ml de frisca lichida pana s-a intarit si am dizolvat 1 plic de gelatina conform instructiunilor date de producator. Aveti grija atunci cand topiti gelatina sa nu o tineti prea mult pe foc pentru ca isi pierde proprietatile. Am amestecat ciocolata topita si racorita cu frisca batuta si gelatina topita. Trebuie lucrat repede pentru ca gelatina se intareste usor. In aceasta crema am adaugat incet cu o spatula nucile. Am turnat aceasta crema peste blatul rece de la frigider si apoi am pus forma la loc in frigider.
Cat s-a intarit primul strat de crema am avut timp pentru prepararea celui de-al doilea: am topit ciocolata alba tot pe bain marine. Am amestecat-o, dupa ce s-a racorit, cu 300 ml frisca batuta, cu 1 plic gelatina topita si la sfarsit am adaugat esenta de vanilie. Am turnat aceasta crema peste primul strat intarit. Am lasat apoi ,din nou, la frigider cam 1 ora pentru a se intari si crema alba.
Pentru ultimul strat de crema am topit ciocolata cu lapte la fel ca mai sus. Dupa ce s-a racorit am amestecat-o cu 500 gr. de mascarpone, am adaugat 1 plic gelatina topita si am adaugat coaja de lamaie rasa. Am asezat frumos si ultimul strat de crema peste tort si l-am lasat la frigider peste noapte. Daca nu aveti atata timp la dispozitie, ar trebui totusi ca macar 2 ore sa lasati tortul asamblat la frigider.


Dupa ce s-a intarit puteti sa-l ornati. Eu am fost ajutata de fiica mea cea mica si veti vedea in poze ce a iesit. Pentru ornat, ingredientul principal este imaginatia: puteti face minuni cu frisca batuta ramasa sau, pentru ceva mai sofisticat, puteti folosi martipanul (se gaseste pe net de cumparat), sau orice alt decor care v-ar placea (flori naturale sau de zahar, figurine, bombonele etc).

Eu mi-am propus ca data viitoare sa pun in crema de ciocolata cu lapte si niste cirese din coniac…sigur vor da bine.
Chiar daca pare complicat eu cred ca efectul vizual si gustul merita tot efortul, mai ales atunci cand destinatarul ne este atat de drag!


Momente frumoase si dulci alaturi de cei dragi!

cemaigatescfetele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu