Haideti sa facem un preparat in care imaginatia joaca un rol foarte important. Se poate folosi orice ingredient doriti, nu va fie teama, nimic nu este nepotrivit. Gatitul unui ghiveci este o joaca, iar jucarii ne sunt legumele. Cand m-am apucat de gatit, nu am avut in casa toate ingredientele pentru ghiveci pe care le stiam de la mama. Asa ca, din reteta, lipsesc mult-utilizatele vinete si fasole verde, dar am inlocuit cu ciuperci si broccoli. Nu am simtit lipsa “clasicelor”, ceea ce adevereste ca intr-un ghiveci … totul e permis. In final, se obtine o mancare viu colorata si foarte sanatoasa.
INGREDIENTE (4-6 portii):
- 1 ardei gras rosu
- 4 cartofi mai mari
- 1 dovlecel
- 6 ciuperci
- 3 morcovi
- 3 radacini de patrunjel
- 1 telina mica
- 2 rosii
- 3 fire ceapa verde
- 3 fire usturoi verde
- 5-6 buchetele de broccoli
- 1-2 linguri bullion
- 50 ml ulei
- sare, piper
MOD DE PREPARARE:
Curatam legumele si le taiem rondele-cubulete-fasii, fiecare dupa cum se potriveste mai bine si se nimereste.
Intr-o cratita mai mare sau un vas de yena, punem uleiul si adaugam rand pe rand legumele: morcovi, patrunjel, telina, ardei, cartofi, dovlecel, broccoli, ciuperci, ceapa, usturoi, rosii. Intr-o cana amestecam bulionul cu apa, sare si piper si turnam peste legume.
Intr-o cratita mai mare sau un vas de yena, punem uleiul si adaugam rand pe rand legumele: morcovi, patrunjel, telina, ardei, cartofi, dovlecel, broccoli, ciuperci, ceapa, usturoi, rosii. Intr-o cana amestecam bulionul cu apa, sare si piper si turnam peste legume.
Completam cu apa pana la nivelul legumelor, acoperim cu o folie de aluminiu si bagam in cuptorul incins. Daca se gateste cu legume congelate, trebuie adaugata mai putina apa, deoarece si acestea vor lasa apa.
Dupa 30-40 min, scoatem cratita/tava din cuptor, indepartam folia si mai lasam cca 30 de minute.
Acum putem spune ca ghiveciul nostru este gata.
Poate fi servit imediat, sau chiar rece, ca garnitura sau fel principal.
Observatie: traditia spune ca pentru un ghiveci adevarat, trebuie ca, mai intai, legumele sa fie calite in ulei, pret de cateva minute, fiecare. Eu am renuntat la acest procedeu “nerecomandat de nutritionisti” si va asigur ca, si prin modul de preparare descris mai sus, se obtine un ghiveci delicios. Compensez lipsa prajelii cu un mic plus de ulei in reteta.
Cum sezonul legumelor proaspete a inceput deja, declar: start la gatit ghiveci.
cemaigatescfetele!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu