Am gasit zilele trecute la un supermarket de cartier rata proaspata. Arata foarte bine, iar pretul era rezonabil, mi-am zis atunci….ce-ar fi daca incerc o rata pe varza? Zis fi facut.
Achizitionat rata si implicit varza pe care va sta in cuptor si ajunsa acasa m-am apucat de treaba.
INGREDIENTE:
- 1 varza alba propaspata de aprox.2 kg,
- 1 rata “bine crescuta” si frumos curatata,
- 1 ceapa galbena,
- 2 mere,
- 1 cutie rosii cuburi,
- ulei de masline,
- condimente dupa gust: sare, piper, boia, condimente chinezesti sau ceea ce va place voua.
MOD DE PREPARARE:
Am curatat si tocat varza, apoi am “frecat-o” cu sare si am pus-o deoparte.
Am tocat ceapa si am inabusit-o in ulei de masline.
Dupa ce s-a calit ceapa, am scurs varza frecata cu sare si am adaugat-o in cratita peste ceapa. Am dat focul la minim si am amestecat viguros astfel incat sa se intrepatrunda aromele cepei calite cu ale verzei. Nu adaugati sare pentru ca varza este deje sarata in urma operatiunii de frecare cu sare.
Cat timp s-a calit varza am spalat rata si am uscat-o cu un prosop de bucatarie.
In interiorul ei am bagat 2 mere intregi (cu tot cu coaja dar fara codita) iar pe deasupra am uns rata cu ulei de masline dupa care am adaugat condimentele. In cazul meu am folosit un amestec de condimente chinezesti (m-am gandit ca vor merge de minune, si asa a si fost), piper si putina sare. Am masat bine rata cu amestecul de condimete si am lasat-o la “odihnit” cateva minute. Intre timp am pus peste varza din cratita, cutia cu rosiile taiate cuburi, am amestecat bine si am oprit focul.
Am “nivelat” varza in cratita dupa care am asezat frumos rata pe varza.
Am acoperit cu un capac si am bagat cratita in cuptor pentru aprox. 2 ore la 160 gr. (la jumatatea timpului am intors rata si pe cealalta parte).
Dupa aproximativ 2 ore am scos capacul si am mai lasat cam 15 minute cratita in cuptor fara capac pentru a se rumeni bine.
Puteti sa lasati si mai mult de 15 minute la rumenit in functie de cum va convine culoarea si consistenta ratei.
Am pus rata pe un platou am scos merele din ea si am portionat-o (stiti voi….pulte, piept, aripioare….).
Varza avea o aroma deosebita, iar carnea a fost frageda si cu pielea usor crocanta. A mers de minune cu ardei iute.
Incercati si voi!
Pofta de ceva bun!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu