Rasfoind reviste fel de fel, am gasit aceasta reteta intr-un numar de « Secretele bucatariei ». Mi s-a parut interesanta si mi-am spus sa o incerc, desi parea destul de laborioasa. Rezultatul a fost o prajitura grozava pe care am preparat-o apoi de nenumarate ori. Deci, nu va speriati de multiplele etape de coacere. Trebuie doar atentie la cantitatile de ingrediente si la timpii de coacere.
INGREDIENTE:
- 2 cani faina (1 cana ≈ 200 ml)
- 1 priza praf de copt
- ½ cana zahar pudra
- 150 gr unt
- 1 plic zahar vanilat
- 2 galbenusuri
- 1 lingurita coaja lamaie rasa
Umplutura:
- 2 cani fructe uscate taiate marunt (smochine, curmale, prune, caise, pere, stafide, etc)
- 3 linguri zahar pudra
- 3 linguri unt
- 1 lingura esenta rom
- ½ ceasca amaretto/baileys
- 2 albusuri
- un praf sare
MOD DE PREPARARE:
Se taie marunt fructele uscate si se amesteca impreuna cu zahar, unt, esenta rom, amaretto/baileys, un albus batut spuma si un praf de sare. Cat timp vom pregati blatul, umplutura va sta pentru a se patrunde aromele.
>
Intr-un castron amestecam faina cu unt, cele 2 galbenusuri, zahar pudra, zahar vanilat si coaja rasa de lamaie. Framantam bine pana obtinem un aluat consistent. In cazul in care, oricat ati framanta, aluatul ramane faramicios atunci adaugati albus batut spuma putin cate putin pana ajungeti la consistenta care trebuie.
Taiem o bucata de hartie de copt de cca 30 x 45 cm si intindem aluatul cat sa ne incadram intr-o tava de 30 x 45 cm. Intepam aluatul din loc in loc cu furculita, intoarcem tava invers si mutam hartia cu aluatul pe tava. Se coace 15 min in cuptorul incins la 190°C.
Lasam sa se raceasca si intindem amestecul de fructe peste blat. Coacem din nou cca 30 de minute in cuptorul incins la 120°C.
Al doilea albus se bate spuma si il repartizam intr-un strat subtire peste prajitura fierbinte.
Mai coacem inca 10 min in cuptorul incins la 160°C. Cand prajitura este rece pudram cu zahar.
Va recomand sa pregatiti prajitura cu o zi inainte de servire, pentru a avea timp sa se fragezeasca.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu