vineri, 23 mai 2014

GULAS DE VITA

Gulasul de vita este o reteta traditionala ungureasca, apreciata de majoritatea romanilor. Ca si gustul ei aprig-iute, aceasta reteta isca dezbateri acerbe in ceea ce priveste autenticitatea ei si mai ales a ingredientelor si tehnicilor de gatit. Sunt multe variante de gulas: de porc, de pui, de vita, cu galuste, cu cartofi, cu ambele, cu chimen, fara chimen, etc. Eu am decis sa va prezint un gulas de vita in varianta mea. Carcotasii pot comenta ca nu am respectat tehnologia, ca nu am pus chimen, ca am pus si galuste si cartofi, etc. Nu-i bai, eu nu ma supar si poate daca ar fi gustat, nu ar fi la fel de carcotasi.   

INGREDIENTE:
  • 500 gr carne de vita
  • 150 ml ulei
  • 3 cepe
  • 1 morcov
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 ardei gras rosu, mare
  • ½ lingura boia dulce
  • ½ ardei iute
  • 2 linguri bulion
  • 100 ml vin rosu
  • 2 cartofi
  • 1 ou
  • 4 linguri faina
  • sare, piper                         
MOD DE PREPARARE:
Reteta originala spune sa prajim carnea in ulei incins si sa o pastram la cald pana ii vine randul la cratita. Eu m-am temut ca nu cumva carnea mea de vita sa ramana tare si atoasa, asa ca nu am prajit-o, ci am inceput cu ceapa. Deci, am inabusit 2 legaturi de ceapa verde, peste care am adaugat carnea de vita. Am lasat la fiert cam 1 ora, 1 ora si jumatate.


Intre timp, am curatat legumele, am dat morcovul pe razatoare, am taiat ardeiul cubulete si am tocat marunt un fir de usturoi verde. Am profitat de sezon si am folosit, ceapa si usturoi verdeAm adaugat morcovul, ardeiul, usturoiul si bulionul si le lasam sa fiarba la foc mediu.



Dupa aproximativ o ora adaugam vinul rosu, boiaua si ardeiul iute tocat marunt si continuam sa fierbem la foc mediu.


Nu e timp de odihna cat fierb legumele, ci e timpul pentru galuste. Batem oul ca pentru omleta si adaugam treptat faina, alternand cu cate o lingura de apa. Cand aluatul este suficient de vartos, rupem bucatele mici, cam cat unghia de la degetul mare si adaugam in gulas. Eu am fost cam haplea si am facut galustele cam mari.


 Nu au ramas ele nemancate, dar …


Pentru ca am vrut sa fie un gulas cu “de toate”, eu am pus si 2 cartofi taiati cubulete, odata cu galustele.


Potrivim de sare, piper si … iuteala. Atentie la arediul iute. Eu am nimerit unul criminal din care am pus doar 2 cm de spaima ca nu cumva sa ne ia gura foc cand vom manca.

Lasam la fiert cam 30 de minute. Cam atat au nevoie galustele pentru a fi “comestibile, dar oricum, trebuie verificate sa fie fierte. Daca sunteti iubitori de mancare mai fara zeama, asa ca cei din familia mea, atunci nu trebuie sa mai puneti capacul cat fierb galustele. Astfel apa se evapora mai repede si gulasul iese mai consistent.

 Cam asta este reteta mea de gulas. Va recomand sa o incercati, mai ales in weekenduri, cand toata familia se aduna in jurul mesei.


Pofta buna!
cemaigatescfetele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu