marți, 1 aprilie 2014

CIORBA DE PORC

Cu ocazia curateniei de primavara din congelator am gasit o punga cu oase de porc de la Ignat. Pe punga scria frumos ciorba, asa ca am rezolvat dilema ce ciorba sa mai fac saptamana asta?. Deci, va prezentam astazi pe bunicuta mancarurilor traditionale romanesti: ciorba de porc. De ce bunicuta? Pai, este de o seama cu poporul roman, suporta capriciile oricarei nepoate” si isi pastreaza bunatatea” indiferent de inovatiile aduse retetei.

INGREDIENTE (6-8 portii):
  • 1 kg carne de porc cu os (de preferat rasol)
  • 2 morcovi
  • 1 telina mica
  • 1 pastarnac
  • 2 cepe
  • 1 ardei gras
  • 3 cartofi
  • 2-3 rosii potrivite
  • 1 mana taitei
  • leustean
  • sare
  • 0.5 l bors

MOD DE PREPARARE:
Carnea de porc si oasele se pun la fiert in 3-4 l apa cu putina sare intr-o oala incapatoare (eu folosesc una de 6-7 l). Se aduna spuma si se arunca prima apa pentru a indeparta grasimea in surplus. Lasam la foc potrivit sa fiarba aproximativ o ora, timp in care mai spumam, daca este nevoie, si completam cu apa.
Intre timp, curatam si tocam legumele (ceapa, morcov, ardei, telina, pastarnac). 




Eu am inlocuit rosiile cu zarzavat de ciorba pregatit din toamna de tata. Insa, cand rezervele se termina, decojesc 2-3 rosii pe care le tai cubulete. Sa nu uitam de cartofi: acestia se curata si se taie cuburi nu foarte mari.



Cand carnea este fiarta, adaugam legumele tocate. Se lasa la fiert cam 20 de minute sau pana cand morcovul este fiert. Adaugam rosiile si eventual mai completam cu apa. Se mai lasa la fiert circa 10-15 minute dupa care punem si cartofii taiati cuburi. Dupa ce ne asiguram ca au fiert si cartofii, adaugam borsul. Daca va place o ciorba mai acra, puteti pune mai mult bors. Lasam sa dea  in clocot, adaugam taiteii si mai fierbem pret de cateva minute astfel incat toate ingredientele sa se patrunda cu acreala borsului. Stingem focul si presaram leusteanul tocat. Ciorba este gata.


Poftiti la masa!


cemaigatescfetele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu