marți, 1 aprilie 2014

VARZA CALITA

Este postul Pastelui si mi-am propus ca macar miercurea si vinerea sa tin post. Nu pot spune ca e foarte comod, dar nici nu sunt de acord cu afirmatia « postul e greu de tinut ». Cu siguranta este ceva mai complicat, dar nimic nu este imposibil. Va propun o mancare simpla, care poate fi servita ca atare sau ca garnitura in perioadele « de dulce ».



INGREDIENTE (cca 4 portii):
·         1 varza (1.5 kg)
·         100 ml ulei
·         25 – 40 g bulion
·         sare
·         optional – 1/2 cana bors




MOD DE PREPARARE:
Se toaca varza marunt si se pune intr-un vas mare (lighean) cu sare. Un strat de varza un praf de sare. Se framanta si lasa cam 10 minute pentru imprietenire.



Intr-o cratita, se incinge uleiul cu bulion si se adauga varza stoarsa foarte bine. Daca nu va place ca mancarea sa fie foarte rosie, atunci puneti mai putin bulion. Amestecam si tinem pe foc pana se prajeste varza un pic. Calim trio-ul varza-bulion-ulei cca 1 minut, pentru ca mai apoi sa adaugam apa si pentru doritori - borsul. Cata apa ? Apa si varza trebuie sa fie la acelasi nivel. Se fierbe pe aragaz, la foc potrivit, cam jumatate de ora. Intre timp, daca mai este nevoie mai completam cu apa si mai amestecam din cand in cand. Nu mai adaugati sare, deoarece, varza si-a tras suficienta sare la inceput.

Se transfera la cuptor pentru inca 45 minute – 1 ora. Rezultatul este o mancare dulceaga, satioasa si sanatoasa, care poate face fata cu brio provocarii de a insoti un carnat sau o friptura sau un ciolan afumat sau …


Sfat : Daca vreti sa folositi varza murata, atunci, varza, trebuie mai intai lasata minim 2 ore, intr-o cratita mare cu apa, la desarat. Se stoarce bine varza si se caleste in amestecul de ulei-bulion. Restul pasilor deja i-ati citit mai sus.

Pofta buna!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu