Ma gandesc cu drag la vacantele petrecute la bunici la tara. Imi este dor de mirosul de colaci si de placinte poale in brau proaspat scoase din cuptor.
M-am gandit sa le fac celor dragi o supriza de Pasti si sa le pregatesc niste colaci cum ii face bunica mea. Cred ca au iesit foarte gustosi pentru ca nu au mai apucat masa de pasti decat jumatate din ei J
INGREDIENTE (circa 10 buc):
- 1 kg faina,
- 1 cub drojdie proaspata (50 gr),
- circa 200 ml apa,
- sare, ulei.
MOD DE PREPARARE:
Intr-un castron am sfaramitat drojdia cu putin zahar, apoi adaugam apa calduta (nu trebuie sa fie fierbinte pentru ca altfel drojdia isi pierde din proprietati) cat sa acopere si lasam cateva minute (pana observam ca isi dubleaza volumul). Presaram peste compozie un praf de faina.
Am pus intr-un bol faina, am facut o gropita in mijloc, am adaugat sarea, drojdia si incepem sa omogenizam bine.
Apa si uleiul le punem treptat, pana ce compozitia este omogena si nu se lipeste de mana si de vas. Framantan aluatul circa 10-15 min.
Vasul acoperit cu un prosop trebuie lasat la dospit (intr-un loc cald) pana isi dubleaza volumul (circa 1 ora – 1 ora si jumatate).
Pe un blat presaram faina.
Luam din aluat coca si modelam bile, pe care le mai framantam un pic si le lasam cateva minute la odihnit. Pentru un colac aveti nevoie de 2 bile.
Luam o bila de coca pe care o intindem si pana devine o un rulou lung de aproximativ 40 cm (acesta trebuie sa fie uniform ca si grosime). Se rasuceste si se impleteste (rezultatul final trebuie sa fie un colac mic).
Din cea de-a doua bila facem tot un rulou, pe care il punem peste cel impletit.
Colaci astfel obtinuti i-am pus intr-o tava acoperita cu hartie de copt, ii lasam la odihnit cateva minute pana sa ii introducem la cuptor.
Colacii acestia ma duc cu gandul la copilarie, cand bunica mea ii facea intotdeauna in pragul unei sarbatori importante si nu numai.Arata bine si sunt si deliciosi :)
RăspundețiȘtergereMultumim :)
RăspundețiȘtergere