luni, 14 aprilie 2014

FASOLE BATUTA (FACALUITA)

Pentru ca suntem in post, va propun reteta mea pentru binecunoscuta fasole batuta. Pe cat este de usor de facut, pe atat este de gustoasa, iar “pacatosii” o pot garnisi, fara niciun fel de problema de potrivire, cu ceva carnati sau afumatura.  

INGREDIENTE (cca 4 portii):
  • 0.5 kg  fasole boabe, alba
  • 1 ceasca ulei
  • 5-6 catei de usturoi
  • 2 ceape potrivite
  • 1 lingura bulion
  • sare
                         
MOD DE PREPARARE:
Spalam fasolea si o punem la inmuiat cateva ore (eu o las de seara pana dimineata).

Fasolea se clateste si se pune la fiert intr-o oala mare. Dupa ce da in clocot, schimbam apa si o punem din nou la fiert. Mai repetam procedeul de 2 ori si apoi lasam sa fiarba la foc potrivit (cca 3-4 ore). Fiertul in mai multe ape ne ajuta sa evitam disconfortul care poate aparea dupa ce vom manca fasolea.


Scoatem fasolea cu o spumiera intr-un castron si amestecam cu blenderul pana cand obtinem o pasta. Nu va grabiti sa aruncati apa in care a fiert fasolea. La fel de bine, putem da fasolea prin masina de tocat sau o putem mixa in robotul de bucatarie. Adaugam uleiul, amestecam si completam cu apa in care a fiert fasolea pentru obtine consistenta dorita. Pisam usturoiul, il adaugam in fasole si potrivim de sare.












Separat, intr-o tigaie incingem 2-3 linguri de ulei si calim ceapa taiata julienne. Cand ceapa a capatat o culoare aurie, punem bulionul, amestecam si mai lasam cateva minute la prajit.


Se aseaza intr-o farfurie, de preferat castron, si se acopera cu sosul de ceapa si bulion. Va recomand sa o serviti rece cu paine prajita.

Pofta buna!

cemaigatescfetele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu