luni, 28 aprilie 2014

VITA GARDIANE

Povestea acestei retete…..Fiica mea cea mare “a declarat” ca-i este pofta de “limba cu masline”. Eu, ca o mama atenta la dorintele culinare ale copilului, mai ales ca nu este o mancacioasa, am pornit frumos la cumparaturi, cu gandul de a ma conforma. Dar, ce te faci cand nu gasesti limba….? Dupa vreo cateva vizite fara succes in diverse supermarketuri si macelarii din zona, am cumparat carne de vitel (pulpa). M-am gandit eu ca gustul acestei carni merge de minune cu gustul maslinelor (deja cumparate J), ca doar sunt bucatareasa “iscusita” JJJ si pot improviza ceva si fara limba, dar cu masline…deci jumatate din dorinta copilului e indeplinita. Cea mai tentanta reteta mi s-a parut “Boeuf a la Gardiane” (o tocană delicioasă cu originile în zona franceză Camargue)  pe care am “reinterpretat-o” pe gustul familiei mele. Gasiti mai jos reteta originala, dar si modificarile mele. Ceea ce pot sa va spun este ca fetitei mele i-a placut foarte mult si chiar a declarat ca este mai buna decat limba cu masline. Asa ca, nu uitati: cu putina imaginatie, un dram de pasiune si multa dragoste, puteti sa le oferiti celor dragi mereu o alternativa surprinzatoare si gustoasa!

INGREDIENTE:
  • 800 gr carne de vita,
  • 50 gr bacon/slanina afumata (am folosit carne afumata 50 gr. aprox),
  • 1 ceapa,
  • 2-3 catei de usturoi,
  • 3 linguri ulei de masline,
  • 1 cuisoara (nu am folosit)
  • 2 gr coaja de portocala,
  •  30 gr masline verzi,
  • 30 gr masline negre,
  •  1 conserva rosii taiate, in suc propriu,
  • 1/4 lingurita busuioc (nu am folosit),
  • 1/4 lingurita oregano,
  •  1/4 lingurita cimbrisor,
  • 200 g apa,
  • condimente: sare, piper,
  • aport personal la reteta: 1 tija de telina (Apio) bine maruntita, cateva foi de praz, frunze uscate de telina in loc de busuioc si o ceapa rosie pe langa ceapa galbena din reteta
  
MOD DE PREPARARE:
Se taie carnea de vita in bucati, se spala si se usuca.


Se curata ceapa si usturoiul, se spala si se taie marunt.


Se taie slanina in bucati mici. Se caleste slanina in ulei, cand devine aurie se adauga ceapa si usturoiul.
Adaugăm carnea, cuisoara (se poate si macinata), coaja de portocala si se amesteca.










Adaugam maslinele verzi si negre (fara samburi), rosiile cubulete cu tot cu sucul lor si apa. Condimentam cu sare, piperPresaram busuioc, oregano, cimbrisor si amestecam.

Se da la cuptor la 180 grade C pentru 60 minute.

Se scoate la jumatatea timpului si se verifica daca are destula apa, daca nu, se mai adauga. Servim fierbinte cu piure de cartofi cu conopida, dar merge foarte bine si cu garnitura de orez natur sau orez cu legume.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu